Blogg

Sång & Musik

Sång & musik i vardagen

Mina tankar om bloggen 

   I min blogg skriver jag om det mesta som kan relateras till musik och sång, både från ett personligt och yrkesmässigt perspektiv. Det kan handla allt om sångtekniska ämnen som hur rösten fungerar och tips på sångövningar, reflektioner över artister, musiker samt om personliga upplevelser av musik. 

   Ni som läser får gärna kommentera och har ni frågor så får ni gärna ställa dem. Önskar ni att jag belyser ett visst ämne, så är ni välkomna med tips.


Har ni tänkt på hur barn sjunger? Framförallt små barn. Det kan eventuellt vara lite olika beroende på om det är mer uppstyrt i en gemensam sång med andra eller om barnet spontant sjunger medan det leker

Det händer ibland att ambitiösa sångare som börjar ta lektioner för en pedagog har en förväntan på omedelbart resultat. Det är också fantastiskt roligt för mig som pedagog att se "när poletten trillar ner", så att säga.

I dagens blogg vill jag lyfta ämneskombinationen musik och språk. Språk är nämligen ett stort intresse för mig och då speciellt svenskan, men även andra som t ex engelska och franska.

Sist ut i serien om röstens olika klangfärger är huvudklang eller falsettröst. Med huvudklang menas den ljusa rösten och man har helt enkelt klangen uppe i huvudet till skillnad från bröstklangen som grundar sig i bröstkorgen.

Före jul skrev jag dels om hur vi sångpedagoger oftast delar in sångrösten i olika klanger: bröstklang och huvudklang. En mörk/kraftigare och en ljus röst. Förutom dessa två grunduppdelningar brukar många prata om en tredje variant, nämligen "mixklang".

GOD FORTSÄTTNING! önskar jag dig som läser min blogg. Du kanske är en av mina sångelever eller följer mig på sociala medier eller av någon anledning trillade in på min hemsida.

Förra veckan förklarade jag skillnaden på bröstklang och huvudklang samt nämnde en tredje kategori "mix". Denna gång tänkte jag gå in på bröstklangen lite mer samt ge lite tips på bra övningar.

Den här gången ska vi prata om bröstklang respektive huvudklang. Vad menas egentligen rent konkret och vad är skillnaden? Inom den traditionella sångpedagogiken brukar man huvudsakligen kategorisera rösten i dessa två olika klangfärger. Här kommer en liten förklaring till begreppen.

Nikki Yanofsky

25.11.2019

Mina musikaliska förebilder har varit så otroligt många genom åren att det är svårt att säga att någon särskild påverkat mig mer än någon annan. Självklart så är influenser under uppväxtåren kanske de mest betydande för hur ens intresse ens börjar. Oavsett ämnesområde i livet. Tidigare har jag skrivit om artister som jag lyssnade mycket på under t...

"Oj, den här låten var ju svårare än jag trodde!", "vad mycket text det var?", "jag hinner inte med alla ord...", "När kommer den där andra delen?"

Många håller med om att man blir glad av att sjunga. I tisdags mötte jag minst två personer, ja tre, som längtade efter att få sjunga mer. Det handlade inte så mycket om att skaffa en ny karriär som artist/sångare utan mer om att skaffa en ny hobby. Det handlade om att de lyssnar på musik och njuter av...

Företaget innehar FA-skattesedel