Blogg
Sång & Musik

Sång & musik i vardagen

Mina tankar om bloggen 

   I min blogg skriver jag om det mesta som kan relateras till musik och sång, både från ett personligt och yrkesmässigt perspektiv. Det kan handla allt om sångtekniska ämnen som hur rösten fungerar och tips på sångövningar, reflektioner över artister, musiker samt om personliga upplevelser av musik. 

   Ni som läser får gärna kommentera och har ni frågor så får ni gärna ställa dem. Önskar ni att jag belyser ett visst ämne, så är ni välkomna med tips. Hit me! :-)

Före jul skrev jag dels om hur vi sångpedagoger oftast delar in sångrösten i olika klanger: bröstklang och huvudklang. En mörk/kraftigare och en ljus röst. Förutom dessa två grunduppdelningar brukar många prata om en tredje variant, nämligen "mixklang".

GOD FORTSÄTTNING! önskar jag dig som läser min blogg. Du kanske är en av mina sångelever eller följer mig på sociala medier eller av någon anledning trillade in på min hemsida.

Förra veckan förklarade jag skillnaden på bröstklang och huvudklang samt nämnde en tredje kategori "mix". Denna gång tänkte jag gå in på bröstklangen lite mer samt ge lite tips på bra övningar.

Den här gången ska vi prata om bröstklang respektive huvudklang. Vad menas egentligen rent konkret och vad är skillnaden? Inom den traditionella sångpedagogiken brukar man huvudsakligen kategorisera rösten i dessa två olika klangfärger. Här kommer en liten förklaring till begreppen.

Nikki Yanofsky

25.11.2019

Mina musikaliska förebilder har varit så otroligt många genom åren att det är svårt att säga att någon särskild påverkat mig mer än någon annan. Självklart så är influenser under uppväxtåren kanske de mest betydande för hur ens intresse ens börjar. Oavsett ämnesområde i livet. Tidigare har jag skrivit om artister som jag lyssnade mycket på under t...

"Oj, den här låten var ju svårare än jag trodde!", "vad mycket text det var?", "jag hinner inte med alla ord...", "När kommer den där andra delen?"

Många håller med om att man blir glad av att sjunga. I tisdags mötte jag minst två personer, ja tre, som längtade efter att få sjunga mer. Det handlade inte så mycket om att skaffa en ny karriär som artist/sångare utan mer om att skaffa en ny hobby. Det handlade om att de lyssnar på musik och njuter av...

Om du sjunger mycket så har du säkert hört talas om "magstödet". Vad menas egentligen med det? Vi har alla en mage, men vadå "stöd"? Är det inte stämbanden som sjunger?

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur jag upptäckte jazzen efter att ha vuxit upp i en familj av klassiska musiker. Vad var det då med jazzen som tilltalade mig?

Gillar du att röra dig till musik? Kanske rentav dansa? Personligen älskar jag att dansa. En del både sjunger och dansar samtidigt, speciellt musikalartister och popartister. Det finns något naturligt i musiken som triggar oss till det, nämligen rytmen. Jag föredrar att inte sjunga när jag dansar, men det beror lite på hur avancerad dansen är. Om...

Tänk att denna rubrik tänjdes ut till hela tre delar! Tanken var att ha en teoretisk del och en praktisk. Sedan kom tekniken i vägen och innan jag äntligen kom på den superenkla lösningen (tänk om jag hade tänkt på Instagram tidigare!?), så blev det nu alltså tre delar. Men det är kanske bra? Då implementerar vi denna sååå viktiga...

I ett tidigare blogginlägg tog jag upp varför en bra andning är så viktig för att orka sjunga. Jag tänkte idag fortsätta på samma spår och utveckla det med ett par övningar.