Blogg

Sång & Musik

Sång & musik i vardagen

Mina tankar om bloggen 

   I min blogg skriver jag om det mesta som kan relateras till musik och sång, både från ett personligt och yrkesmässigt perspektiv. Det kan handla allt om sångtekniska ämnen som hur rösten fungerar och tips på sångövningar, reflektioner över artister, musiker samt om personliga upplevelser av musik. 

   Ni som läser får gärna kommentera och har ni frågor så får ni gärna ställa dem. Önskar ni att jag belyser ett visst ämne, så är ni välkomna med tips.


Om du sjunger mycket så har du säkert hört talas om "magstödet". Vad menas egentligen med det? Vi har alla en mage, men vadå "stöd"? Är det inte stämbanden som sjunger?

I ett tidigare inlägg skrev jag om hur jag upptäckte jazzen efter att ha vuxit upp i en familj av klassiska musiker. Vad var det då med jazzen som tilltalade mig?

Gillar du att röra dig till musik? Kanske rentav dansa? Personligen älskar jag att dansa. En del både sjunger och dansar samtidigt, speciellt musikalartister och popartister. Det finns något naturligt i musiken som triggar oss till det, nämligen rytmen. Jag föredrar att inte sjunga när jag dansar, men det beror lite på hur avancerad dansen är. Om...

Tänk att denna rubrik tänjdes ut till hela tre delar! Tanken var att ha en teoretisk del och en praktisk. Sedan kom tekniken i vägen och innan jag äntligen kom på den superenkla lösningen (tänk om jag hade tänkt på Instagram tidigare!?), så blev det nu alltså tre delar. Men det är kanske bra? Då implementerar vi denna sååå viktiga...

I ett tidigare blogginlägg tog jag upp varför en bra andning är så viktig för att orka sjunga. Jag tänkte idag fortsätta på samma spår och utveckla det med ett par övningar.

Jag är uppvuxen i en musikerfamilj där alla mina syskon spelade ett klassiskt instrument. Våra föräldrar var inte yrkesmusiker, men vår pappa var en god amatörpianist som ung. Mina tre äldre bröder och jag spelade alla antingen fiol, cello eller/och piano.

Andning är a och o för en sångare! Många i dagens samhälle är idag stressade och andningen stiger upp i bröstet emellanåt. Kroppen spänner sig och andningen blir kortare, ibland snabbare och mer ansträngd. Konditionen försämras vid stress och det får konsekvens för både tal och sång genom att man helt enkelt inte orkar prata eller sjunga så långa...

Svaret på den frågan är inte självklart. Inte ens som pedagog kan jag säga exakt hur just du ska göra. Det beror helt på tillfället, vilka låtarna/sångerna är (hur sångtekniskt krävande de är) samt hur länge du ämnar sjunga.

Jag har sjungit i stort sett hela mitt liv. Hemma som barn, själv eller med mina syskon, i kyrkan och i skolan. Dessutom spelade jag fiol och piano, men framför allt så lyssnade jag mycket på musik och sång.

Företaget innehar FA-skattesedel