Andning är A och O för en sångare, del 2.

24.09.2019

 I ett tidigare blogginlägg tog jag upp varför en bra andning är så viktig för att orka sjunga. Jag tänkte idag fortsätta på samma spår och utveckla det med ett par övningar.

   Nu kan vi konstatera att andningstekniken är viktig, inte bara för att orka sjunga mer utan också för att få bättre kraft till sångrösten. Vi kan också jämföra rösten i vanligt tal med hur man pratar i telefon. I telefon behöver man förstås inte tala så högt eftersom den man pratar med får rösten direkt i örat genom telefonluren. Detta leder lätt till att man pratar "med halsen" istället för med magen och det är inte helt ovanligt med röstproblem bland dem som måste prata mycket i telefon på jobbet om dagarna.

   Testa nu att hosta till. Vad händer? Rörde sig magen? Lägg handen på magen och prova igen. Där inne finns magmusklerna som aktiveras vid hosta. Just de musklerna ska vi nu jobba med igen. Här kommer en övning som jag lärde mig på musikhögskolan:

  1. Höj armarna och tänk dig att du trycker ut luften ur en ballong genom att pressa ihop händerna långsamt. Samtidigt andas du ut på ett "s" eller "sh". När luften är slut och händerna ihop, så släpper du muskelaktiviteten och släpper in luft på nytt. Det hjälper alltså att visualisera att man trycker ut luften ur en ballong med händerna och att luften automatiskt släpps in igen då man slappnar av i magen.

Illustrerande videos, övning 1 och 2.

eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">