Din röst är unik!

22.08.2019

   Jag har sjungit i stort sett hela mitt liv. Hemma som barn, själv eller med mina syskon, i kyrkan och i skolan. Dessutom spelade jag fiol och piano, men framför allt så lyssnade jag mycket på musik och sång.

   Ja, jag är väl knappast den enda musikälskande 70-talist som stått framför spegeln och mimat till Carola, Whitney och Mariah. Bara för att nämna några! Men det som påminner mig nu är allt härmande som barn och ungdomar ägnar sig åt.

   Det har funnits en mängd musikaliska influenser (klassisk musik, kyrkomusik, schlager, pop, soul, etc..) genom åren, så jag har sällan fastnat alltför länge hos enbart en. Men jag minns ändå så väl varenda ton i somliga inspelningar som jag lät gå på repeat!

   Ta t ex Whitney Houstons jättehit I will always love you som släpptes 1992. (Att den redan 1974 hade släppts av sin låtskrivare Dolly Parton visste jag inte som tonåring och hör inte hit.) Som trogen fan gick jag plötsligt hemma och sjöng och wailade för fulla muggar! Instängd på mitt rum förvisso, men i alla fall. Och jag lovar, jag kunde snart varenda ton och varenda wailing! Men soundet... det där fantastiska soundet som är så mycket Whitney.. HUR i hela världen skulle jag få till det?? Det gick inte hur jag än försökte.

   Inte så konstigt, tänker du kanske. Vem kan låta som Whitney? Hon var ju en stjärna - The Voice, som hon också har kallats. Men nej, det handlar inte om det. Inte enbart. Det handlar om anatomi, röst och individualitet. Varje människa är unik! Du är unik, jag är unik och Whitney var unik (med viss stjärnstatus såklart). Det kan tänkas låta som en klyscha, men är en sann sådan.

   Man kan lära sig mycket på att härma, så det är inget fel i sig. Men kom ihåg att DU ÄR DU! (Whitney skulle inte ha kunnat härma dig!) Allt ifrån den fysiska kroppen till personligheten och RÖSTEN som är DU. Att sjunga är så mycket mer fysiskt än man kanske kan tro. Rösten går självklart att utveckla på många sätt, men det ska ändå KÄNNAS BRA både i kropp och själ. Det är då man är som mest sann mot sig själv.

eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">