Hur lär man sig en ny låt?

08.11.2019

   "Oj, den här låten var ju svårare än jag trodde!", "vad mycket text det var?", "jag hinner inte med alla ord...", "När kommer den där andra delen?"

   Känner du igen dig? Den där låten som gått på radion så mycket och som du ville lära dig. Den var ju kanske inte så enkel som det verkade. Refrängen går ju bra, men resten då? Så hur gör man? Hur tar man sig an en ny låt och hur lär man sig den? Finns det några knep?

   Jodå, det finns knep. Alla lär sig på olika sätt och det finns lite olika metoder för instudering av sånger. Jag ska förklara metodiskt hur du kan göra. För det första så låter det ofta enkelt när artisten sjunger för att han eller hon naturligtvis har bearbetat den så många gånger långt innan den spelades in. Sångaren har redan skapat sig en relation till text och melodi, ja fått en viss känsla för låten, innan han eller hon gick in i studion. Efter lanseringen av singeln eller albumet visar det sig bli en riktig hit - och "alla" vill sjunga med!

   Det primära tipset är alltså att skapa dig en slags relation till sången. Det kan man göra på olika sätt. Antingen lyssnar du in dig på den eller läser efter noter, text och ackord. Man kan också göra en kombination av båda. Jag brukar börja med att bara lyssna med eller utan texten framför mig. Därefter går jag metodiskt tillväga, vilket är speciellt nödvändigt om jag har ont om tid t ex inför ett gig. Jag delar upp sånginstuderingen till att bara fokusera på texten respektive bara melodin.

  1. Sätt dig ner med text (och noter) och skriv av texten för hand på ett nytt papper. Ofta har man melodin i huvudet medan man gör detta. Varför skriva ner den igen? Jo, därför att hjärnan processar texten mer konkret igen när fingrarna styr pennan på pappret.
  2. Läs igenom texten högt som en dikt, utan melodi. Fundera på vad den handlar om. Ibland är det självklart, ibland är det mer diffust. Oavsett vilket, så är det ändå viktigt för att kunna förmedla budskapet på ett bra sätt. Fundera också på språkets uppbyggnad, etc och hur du läser/sjunger texten för att kunna gestalta den så tydligt som möjligt.
  3. Melodin brukar sätta sig snabbare än texten, speciellt om det är en radiohit. Är det en sång ur den klassiska repertoaren, så är det en god hjälp att spela igenom den på ett piano direkt från noterna. Kan du inte läsa noter så får du lyssna in dig på sången och härma tills du kan den. Numera hittar man även många klassiska sånger på Spotify. 
  4. Är melodin svår? Sjung då melodin endast på "do-do", "ooo" e dyl. Dela upp den i delar, vers, refräng, stick, o s v. Öva de partier som är svårare mer än de andra. Sjung inte bara på det som du redan kan t(roligtvis refrängen), det är ju de där kluriga bitarna som behöver övas på!
  5. Sätt ihop melodi och text igen. Sjung sången. Sjung den om och om igen. Det är genom att öva som man får in låten både i hjärnan och stämbanden. Medan du sjunger så skapar du en relation till just denna sång. Och gör gärna återigen som i föregående punkt: Dela upp den i partier för att vara mer effektiv. Sjung den sen igen från början till slut för att få en helhetskänsla!

Hoppas att dessa tips hjälper dig att bli mer effektiv vid inlärningen av en ny låt. Har du fler frågor, så hör gärna av dig. Lycka till!


eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">