Magstöd - vad är det?

24.10.2019

   Om du sjunger mycket så har du säkert hört talas om "magstödet". Vad menas egentligen med det? Vi har alla en mage, men vadå "stöd"? Är det inte stämbanden som sjunger?

   Ja, det är naturligtvis stämbanden som skapar ljudet när de aktiveras, spänner sig och vibrerar, men ljudet kommer ju av luften som strömmar genom stämbanden och sätter stämbanden i svängning. Och var kommer luften ifrån?

   Svaret är enkelt och samtidigt mer komplicerat än man tror eftersom alla dessa bitar hänger ihop, andning, magmuskler, luftflöde, stämband, etc.. Om du sätter händerna i sidan och hostar lite, så känner du att magen hoppar till. Det är magmusklerna som aktiveras, den delen som man även kallar för diafragman. Härifrån bör kraften komma till det ljud som kommer ut genom munnen. Just därför är det också viktigt att man andas ända ifrån den nedre delen av magen, som jag tidigare nämnt. Andning och magstöd är tätt sammankopplade, nästan samma sak och ändå inte. Talar man om andning så är fokuset mer på luften och andningstekniken, men musklerna aktiveras naturligtvis vid den lugna djupandningen också. Pratas det däremot om magstöd, så är det mer fokus på magmusklerna. Dessa kan tränas mer specifikt, precis som när man går till gymmet och tränar olika muskelgrupper med hjälp av olika maskiner.

   Hur gör man då? Här kommer några tips: Lägg handen på magen och gör några korta stötar på t ex "tss", "kss", "ksch", "pss", "rrr", "prrr", "trr", e t c. Man kan variera med lite olika rytmer genom att göra några stötar korta och andra lite längre. Känn hur magen hoppar till precis som när du hostade. Så länge som du känner att musklerna är med dig gör du helt rätt!

   Slarva inte! Om man är ovan är det nämligen lätt hänt att göra liknande ljud med bara halsen, eftersom de också är bra artikulationsövningar med alla olika konsonanter. Så fortsätt att hålla handen på magen för att verifiera att magmusklerna verkligen jobbar som de ska.

   Varför är magstödet så viktigt? Varför ska man träna magstödet separat? Anledningen är nästan densamma som varför man gör andningsövningarna. Helt enkelt för att stärka röstens styrka och stabilitet och sångarens allmänna kondition. Rösten hålls lättare stadig, den fladdrar inte iväg och du får bättre kontroll över den. Med en bra sångteknik orkar du sjunga mer, bättre och längre. Har du läst detta och ändå tycker att det är svårt att greppa? Kommentera gärna, så ska jag göra mitt bästa för att förklara på ett annat sätt.

   Lycka till! :-)

eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">