Måste man alltid sjunga upp sig?

29.08.2019

   Svaret på den frågan är inte självklart. Inte ens som pedagog kan jag säga exakt hur just du ska göra. Det beror helt på tillfället, vilka låtarna/sångerna är (hur sångtekniskt krävande de är) samt hur länge du ämnar sjunga.

   Dessutom beror det på vad din röst är i för slags kondition för tillfället. Sjunger du relativt sällan, t ex i kör en gång i veckan, så behöver din röst troligtvis en uppvärmning för att liksom komma "in i svänget". Rösten håller bättre efter några enkla övningar och du orkar sjunga mer under timmen som följer. Är man ovan som sångare och kör igång direkt med ett långt körrep utan någon som helst uppvärmning, så kommer det att kännas efteråt. Du blir trött i rösten. Jämför med idrott. Ingen idrottare spelar en tennismatch, fotbollsmatch eller springer ett 100-meterslopp utan att värma upp kroppen först, för vad händer då? Jo, man kan sträcka en muskel och få svårt att gå.. Det gör ont. Bara som ett exempel. Tillbaka till sångaren. Rösten är en del av kroppen och stämbanden är små muskler som sätts i svängning genom luftflödet från lungorna. Alltså gör man klokt i att inte hoppa över uppsjungningen. Åtminstone inte inför första sångtillfället på dagen (om du sjunger flera gånger per dag) eller om du inte har sjungit på länge.

   Är du den som sjunger var och varannan dag? Då hålls rösten igång så pass mycket att du snabbt och lätt kommer in i sången. Den viktigaste röstuppvärmningen är då framför allt första gången på dagen, speciellt om det är på morgonen eftersom man då nyligen har sovit och stämbanden har vilat hela natten. Kroppen kan behöva en stund att komma igång, speciellt rösten. I övrigt kanske du inte behöver tjata så mycket med röstövningar om du hellre kör igång med låtarna. De där låtarna som du redan kan utantill och helst bara vill njuta av att sjunga på giget ikväll, under ceremonin i kyrkan eller på karaoken med kompisarna. Vad du nu ska sjunga i för sammanhang. Du kanske är i superform, men har en ny låt att öva in på en gång? Då vill du inte spilla tid på uppvärmning. Röstövningarna ska vara till för dig, inte tvärtom.

   Allt beror alltså på sammanhanget och hur viktigt tillfället är. Hur viktigt det är att rösten håller och låter som du vill att den ska låta. Och..? Vad sa jag nu? Håller? Kan den gå sönder? Ja, det kan den. Om man forcerar den för hårt med felaktig teknik, så kan det uppstå skador.. uppsjungen eller ej, men mer om sångteknik en annan gång. Rösten ska f a hålla, det är ju därför uppsjungningen är så viktig. Man värmer inte upp för sakens skull. (Tänk på idrottaren!) Älskar du att sjunga och vill kunna sjunga mycket och ofta, så ta hand om din röst! Och du, glöm inte att vila efteråt och dricka vatten.

   Allt gott! :)

   //Maria

eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">