Musikaliska julminnen och Mariah Carey

15.11.2019

   Julminnen och Mariah Carey

Snart är det jul och många är vi som längtar efter julmyset och njuter av musiken som hör till!

   Sedan finns det förstås de som inte alls gillar julen och allt som omgärdar den och det får man respektera. Jag har inte heller alltid varit störtförtjust i julen. Som med så mycket annat beror det ofta på vilket liv man har i övrigt och beroende på rådande omständigheter är det antingen ett välkommet eller ovälkommet avbrott i tillvaron.

   Uppvuxen i en musikerfamilj och som elev i musikklasserna så har hela december inneburit en hel del extra repetitioner med körer och orkestrar inför både Lucia och julkonserter. Det var fantastiskt roligt och spännande! Vissa år kunde det dock bli så mycket att man hann lessna på alla traditionella julsånger lagom till jullovet. Sedan gick luften ur en som en ballong... Nu konserterar jag faktiskt inte alls före jul, för jag musicerar och sjunger inte riktigt på det sättet längre. Fördelen är att jag kan njuta av sångerna på ett helt annat sätt! Nackdelen är när ibland jag saknar att få vara en del av att bygga upp stämningen i en kyrka eller konsertsal.

   I går lade jag på Facebook upp en av alla de moderna julpoplåtar som numera är en klassiker: "All I want for Christmas is you" med Mariah Carey. Det finns ju en uppsjö av popiga jullåtar, men den här är en av få som jag med lätthet tog till mig när den kom ut 1994. (Skriven av Walter Afanasieff och Mariah Carey för hennes album Merry Christmas) Jag fann den som en frisk fläkt mitt i den mer traditionella, klassiska julmusiken, inklusive julgospeln som jag också var van vid. Den hade sådan fart, naturlig glädje och där fanns också Mariahs klara, souliga röst som jag älskade. Hon imponerade på mitt 21-åriga jag med sin klockrena, wailande röst som tycktes kunna sjunga hur högt som helst. Låten har också visat sig hålla måttet och ofta återkommit att spelas i media år efter år i juletider. All I want for Christmas är helt enkelt en modern klassiker!

   När jag nu ändå är inne på Mariah Carey, så måste jag även få hylla hennes version av den traditionella sången Oh, Holy Night (Oh, Helga natt!). Fram till att den kom hade jag ofta svårt för kvinnliga versioner av denna typiska tenorsång. Oh, helga natt, passar oftast manliga röster och det tycker jag än idag. Det finns otaliga versioner av denna klassiska, operaliknande sång. Mariah försökte inte alls att sjunga den på ett traditionellt sätt, utan gjorde om den totalt i sin tolkning. Kanske var det därför som jag blev så positivt överraskad?

   Så här tjugofem år senare lyssnar jag ärligt talat inte så ofta på Mariah Carey längre till vardags, men till jul? Ja, absolut! 

eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">