Nikki Yanofsky

25.11.2019

   Mina musikaliska förebilder har varit så otroligt många genom åren att det är svårt att säga att någon särskild påverkat mig mer än någon annan. Självklart så är influenser under uppväxtåren kanske de mest betydande för hur ens intresse ens börjar. Oavsett ämnesområde i livet. Tidigare har jag skrivit om artister som jag lyssnade mycket på under t ex tonåren, (se första blogginlägget Din röst är unik!). Därefter har artisterna, grupperna och musikerna som gått igenom min hörlurar/högtalare ofta löst av varandra i sökandet efter nya musikupplevelser som vetgirig musikstudent och yrkesverksam.

   I bloggen har jag tänkt lyfta fram en och annan artist, musiker eller sångare/sångerska, men jag har inte kommit på någon bra ordning på dem så det har än så länge var lite glest med inläggen. Kanske är det helt enkelt ingen idé att ens försöka kategorisera all denna musik som har varit, och är, en stor del av mig. Så först ut får bli en kanadensisk jazz- och popsångerska som jag upptäckte så sent som häromåret: Nikki Yanofsky.

   Jag upptäckte henne när jag vid något tillfälle sökte på jazzlåten Take the A-train, lyssnade på hennes version och blev helt tagen. Nikkis röst var så klockren, ekvilibristiskt och samtidigt så avslappnad att jag häpnade! Hela bandet spelade standarden med sådan medryckande swing att jag bara njöt! Först senare har jag tagit reda på mer om den här tjejen. Vid denna inspelning var hon bara 16 år och låten ingår i albumet Nikki från 2010. Redan 2007 spelade hon in Ella Fitzgeralds sång Air mail special för Verve records i samlingsalbumet We all love Ella: Celebrating the First Lady of Song. Så vem är hon, Nikki Yanofsky?

   Nikki föddes 1994 i Montréal, Quebec. Hon började sjunga tidigt och engagerades professionellt i Montreal International Jazz Festival år 2006 och blev då som 12-åring den yngsta artisten någonsin i festivalen. Hennes karriär tog fart och till hemstadens jazzfestival har hon givetvis varit ett återkommande nummer. Dessutom har hon sjungit på många andra festivaler som t ex i Toronto, Vancouver, Jamaica, i Europa (Montreux) och även Japan samt turnerat. 2014 gav hon ut albumet Little Secret, producerat av ingen mindre än Quincy Jones. Flera singlar finns numera i hennes discografi och i senare inspelningar har hon breddat sig genremässigt till bl a pop. Nikki har samarbetat med bl a Herbie Hancock, Quincy Jones, Stevie Wonder, Wyclef Jean, m fl. En redan imponerande meritlista för en ung 25-årig sångerska!

   Nikki Yanofsky är alltså väl etablerad i jazz-pop-världen och det är bara att hålla ögonen på henne. Ända sedan jag upptäckte henne har jag regelbundet återkommit till hennes låtar på Spotify. Hon tycks sjunga med en sådan naturlig självklarhet och sångglädje att jag lätt rycks med i låtarna! Så om du inte ännu har lyssnat på henne, gör det! :-)

eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">