Röstens huvudklang

10.04.2020

   Sist ut i serien om röstens olika klangfärger är huvudklang eller falsettröst. Med huvudklang menas den ljusa rösten och man har helt enkelt klangen uppe i huvudet till skillnad från bröstklangen som grundar sig i bröstkorgen.

   Det finns olika knep för att hitta huvudklangen, ett vanligt är att gäspa och andas ut ljudande. Där har du perfekt huvudklang! Vad är det då som händer rent fysiskt? Jo, i gäspningen vidgar du struphuvudet och svalget vilket gynnar klangen som då blir rymligare, mjukare och större. Det kan vara bra att sträcka extra på nacken och forma munnen som ett O. Tänk dig t ex att du har en het potatis i munnen.

   Stödet från magmuskulaturen genom andningen är lika viktigt som vanligt, kanske t o m viktigare eftersom det är lätt att "slarva" med det vid ljusa toner som inte behöver lika mycket styrka som de lägre i bröstklang. (Högre frekvenser hörs normalt mer än de låga p g a läget.) En finstämd visa är lätt att gnola fram sittande t ex. Ställ dig istället upp och sjung "Vem kan segla" med bra stöd. Även om det är en nybörjarsång, kan man träna på att variera dynamiken i visan. Genom att medvetet ställa frågorna som texten förmedlar blir det lättare att både visa på variation i dynamik och samt ha kontroll över andning, stöd, artikulation samt koncentrera klangen uppe i huvudet.

   Blev det mycket på en gång? Ja, faktum är att vi nu halkade in på ämnet interpretation, d v s tolkning av texten, fast detta skulle handla om huvudklang. Det är alltid smart att utgå ifrån texten när man sjunger en sång, för då faller tekniken naturligt på plats. Genom texten artikulerar man nämligen mer och får bättre kontroll över sitt stöd. Detta alldeles oavsett vilken klangfärg du vill använda, för den formar du ju uppe i hals och munhåla.

   Övningar för huvudklang:

  1. Glid runt på ett m samtidigt som du föreställer dig att ha en het potatis i munnen. Sjung sen ut på ”mooo” och tänk att du kastar en boll genom luften. Utveckla övningen med andra vokaler, t ex ”meee” och ”maaa”.
  2. Jama som en katt, miaao. Uppifrån och ner, börja gärna i ett mellanläge och klättra sedan uppåt alltmer. Se gärna en kort videoinstruktion här.
  3. Legatoövningar på en enkel melodislinga, t ex den klassiska "Signore, mon signore" - känn det som att du liksom svävar i luften. Var noga att planera andningen.
  4. En kort visa i folkton, t ex "Vem kan segla", "Om sommaren sköna" eller "Till Österland vill jag fara". En barnvisa går också bra, t ex "Blinka lilla stjärna" och liknande. Alla dessa exempel är ganska korta visor som man kan använda som en uppsjungning där man tränar lite mer frasering genom att bl a planera andningen.

   Hoppas att du gillade och förstod förklaringen av huvudklang. Texten kommer löpande att redigeras med länkade videoinstruktioner till Instagram av ett par av övningarna. Håll utkik! 


   Glad Påsk! :-) 


eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">