Sång och rörelse

04.10.2019

   Gillar du att röra dig till musik? Kanske rentav dansa? Personligen älskar jag att dansa. En del både sjunger och dansar samtidigt, speciellt musikalartister och popartister. Det finns något naturligt i musiken som triggar oss till det, nämligen rytmen. Jag föredrar att inte sjunga när jag dansar, men det beror lite på hur avancerad dansen är. Om jag vänder på det och börjar med sången, så lägger jag gärna till några enkla s k moves. De lyfter fram orden och förstärker deras betydelse med gesterna. Men det händer också något med RÖSTEN när jag rör på mig lite. Vadå händer?

   Jo, jämför med hur du låter när du står still jämfört med om du gör en enkel men specifik armrörelse. Eller om du går några steg fram under en fras. Min erfarenhet som pedagog är att rösten slappnar av och får en större klang när man kopplar på en kroppslig rörelse. Ett annat exempel är att sångaren sjunger en fras jämnare och med en bättre riktning om han eller hon samtidigt går runt lite. Det blir extra tydligt vid en enkel skalövning. Bara för att tonerna går upp och ner, så behöver det inte låta som en trappa eller öka och minska i volym. Då är det perfekt att gå några steg framåt för att kunna sjunga skalan jämnare. Man kan säga att man går mot målet, d v s slutet av frasen, för att hålla ihop den som en helhet. Rösten blir mer stabil och sångaren upplever att han/hon har en bättre kontroll över den. Sedan är det såklart fritt fram att tolka en sångfras med nyanser, t ex crescendo/diminuendo (starkare/svagare), men det kan medvetet göras med större omsorg om sångaren först är kapabel till att sjunga fraserna jämnt.

   Vad vill jag säga med allt detta? Jo, stå inte helt still! Risken är att sången blir stel eller statisk. Rör gärna på dig när du sjunger. Sjung med kroppen och inkludera den, så kommer rösten att slappna av och du kan njuta av den. Då kommer sången av sig själv! 

   Har du några tankar eller erfarenheter av detta? Kommentera gärna! :-)


eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">