Skapa en god sångteknik är ingen ”quick fix”.

01.10.2020

Det händer ibland att ambitiösa sångare som börjar ta lektioner för en pedagog har en förväntan på omedelbart resultat. Det är också fantastiskt roligt för mig som pedagog att se "när poletten trillar ner", så att säga.

Det är emellertid inte alltid som man hittar tekniken så snabbt som man kanske skulle önska och även om man gör det, så är det lätt att tappa det igen. Att hitta sin röst och en väl fungerande teknik är ingen "quick fix". Det är något som vi får jobba på. Det tar tid att göra en ny teknik till en vana. Dessutom sägs det att det tar ca 21 dagar att skapa nya vanor, vilket betyder att vi behöver ta oss tid till det varje dag. En liten stunds övning som inte behöver vara lång. Rösten är nämligen flexibel och en del av kroppen. Det är ungefär som att gå till gymmet och har man aldrig tränat tidigare, så går det normalt inte att lyfta 15 kg på en gång. Det förstår nog de flesta att man får börja med lätta vikter för att öva tekniken först för att sedan successivt öka vikt och därmed styrka.

Så varför skulle rösten vara annorlunda? Det är den inte, stämbanden är muskler som är flexibla och går att utvecklas. Och det är något positivt! Alla dessa bitar som det innebär att sjunga: stöd (också muskler), stämband, artikulation och olika sound/klanger som formas uppe i munhålan, etc, går att utveckla. Det är ju faktiskt väldigt spännande!! Genom att experimentera på olika sätt kan du alltså hitta en röst som du känner dig bekväm med. 

Dessutom har vi vårt s k mindset, alltså ”hur tänker jag om min röst” och ”hur vill jag att det ska låta”? Även detta påverkar vårt resultat, men är ett stort ämne och en helt annan artikel. Dagsformen spelar också in i hur rösten känns och låter. Så är det för oss alla, även för mig som har sjungit hela mitt liv. Jag är i ständig utveckling, men eftersom jag har grundkunskaperna om min röst innött i mitt system efter många års övning så har jag lärt mig att lyssna på min kropp och min röst. Jag vet (oftast, inte alltid) hur jag ska ta mig an sångrösten, övning och ev problem. I annat fall, så tar jag gärna själv hjälp av en annan pedagog för att komma vidare. 

Så mitt budskap till dig idag som kämpar med din röst: ge inte upp! Öva en stund varje dag och känn in hur andning, stöd och röst gensvarar. Jag lovar att resultatet kommer att komma! Lyssna också på din kropp och vila rösten när den behöver det.

Du är så värd det!

Foto av Andrea Piacquadio från Pexels

Hashtags: #sångteknik #röst #sångröst #kroppen #sjunga #sångpedagog #sånglektioner #skapagodsångteknik #quickfix #röstenärflexibel #övning #skapagodavanor #dagligövning #träning #dagsform #andning #stämband #muskler #mindset 

eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">