Varför är sång så välgörande för själen?

30.10.2019

    Många håller med om att man blir glad av att sjunga. I tisdags mötte jag minst två personer, ja tre, som längtade efter att få sjunga mer. Det handlade inte så mycket om att skaffa en ny karriär som artist/sångare utan mer om att skaffa en ny hobby. Det handlade om att de lyssnar på musik och njuter av den samt om en längtan efter att själv uttrycka sig med sång.

   Detta, i kombination med min egen upplevelse av att jag mår bra i både kropp och själ när jag sjunger, fick mig att fundera. Jag har mött sångsugna människor tidigare som varit sjukskrivna pga utmattningssyndrom, dessutom har jag själv varit psykiskt utmattad pga stress för snart tjugo år sedan. Personligen behövde jag då ta en paus från allt, även musik, eftersom jag var musikstudent på hög nivå. Men inte helt. Musiken ÄR verkligen välgörande på olika sätt och för mig som är uppvuxen med sång och musik kändes det i slutändan som att något fattades när jag inte sjöng eller spelade någorlunda regelbundet. Alltså återupptog jag sången så småningom. Då kände jag mig hel igen. Speciellt när jag sjöng tillsammans med någon annan sångare eller instrumentalist.

   Häromdagen provade jag att skicka ut frågan på Instagram. Det här är ett svar som jag fick: "Sång får dig att vara i nuet och det tror jag är bra för själen." Ett annat svar via Facebook: "Sjunga och spela tillsammans med andra är en sann energiboost och ren lycka!" Det ena svaret handlade om att vara i nuet, en slags mindfulness som är bra för vårt välmående. Det andra handlade helt enkelt om glädjen i att sjunga tillsammans. Är man glad så mår man bra! Klart som korvspad! Svårare än så behöver det ju faktiskt inte vara.

   Jag tycker ändå att det är ett intressant ämne och något som det är värt att lyfta fram här i bloggen. Varför är det nu så välgörande för själen att få sjunga? Nu går vi till den vetenskapliga förklaringen. Forskningen visar nämligen på att sång och musicerande stimulerar hjärnverksamheten på olika sätt. Bland annat utvecklas och förbättras hjärnan och dess synapser (synaps: när olika delar av hjärnan kommunicerar) och dessutom sätts signalsubstanserna igång med hormonpåslag i form av endorfiner som får oss att må bra.

   Att endorfiner får oss att må bra vet de flesta av oss. Oavsett om vi kan något alls om toner och noter, så kan vi alla sjunga. Alla som har en kropp och kan andas! Jag brukar säga till mina elever att det är mer fysiskt än man tror att sjunga. Många som har varit stressade andas uppe i bröstkorgen och behöver få ner andningen i buken för att orka sjunga bättre och få en bättre kraft åt rösten. (Se tidigare inlägg Andning är A och O för en sångare). Bukandning har dessutom andra positiva effekter, nämligen att det sänker stressnivån och påverkar hjärtfrekvensen. Töres Theorell förklarar det så här: "När du andas in djupt slår hjärtat fortare, och när du andas ut slår det långsammare. Det tyder på att du är frisk. Ju mer variation desto friskare." Theorell är professor emeritus vid Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och känd för sin bok Noter om musik och hälsa.

   Det finns mycket mer att säga om ämnet, men det är tydligt att det både finns spontana, intuitiva reaktioner såväl som vetenskapliga förklaringar. 

eid=ARCHmX_RxRNLGQG0NAeWGYHtOFk1krVDrapwEGz7SxKOLo53om-Gwa6vklP9C23KhY6dbVk8-SzeUO-t" data-width="225" data-layout="standard" data-action="like" data-size="small" data-show-faces="true" data-share="true">